MENÜ
İstanbul 13°
Kamyonum
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
seyit usta, römork, treyler, üst yapı,
KAFAM KARIŞIK
Nuray PEKCAN
YAZARLAR
30 Aralık 2021 Perşembe

KAFAM KARIŞIK

Salgın, dünya ekonomisinde daralma, artan işsizlik, geleceğe ilişkin belirsizliğin de beslediği umutsuzluk ile geçti 2020. Derken aşının bulunması, salgının kontrol altına alınması ve bir önceki yıldaki daralmaya karşın büyüyen bir dünya ekonomisi ile umutların yeşerdiği bir yıl oldu 2021…

İhracat arttı.

2020’de dünya ekonomisi daralırken tam tersine ekonomisi büyüyen, G-20 ülkeleri içindeki iki ülkeden biri oldu Türkiye. Sokaktaki insanın pek hissetmemesine rağmen birçok sektördeki büyümeyi devlet kaynaklarındaki rakamlarda gördük! İstatistikler bize yaşadığımız sancılı dönemlerin aslında o kadar da sıkıntılı olmadığını, Türk ekonomisinin büyümeye ve gelişmeye ara vermeden devam ettiğini söylüyordu. 2021’de de böyle devam etti.

İhracat arttı.

Kovid oldu bütün sektörler durdu, lojistik durmadı. Artan taleplere bağlı olarak ağır vasıta sektörü ve ilgili diğer sektörlerdeki üretim ve pazar performansları beklenenin üstünde seyrederek yüzleri güldürdü. Ama sonra ne oldu, bir çip krizi gündeme geldi, sonra hammadde sonra diğer elektronik parçalara ilişkin temin sıkıntıları.

İhracat arttı.

Siparişler bekletildi, bazı markalar inanılmaz çözümlerle müşterilerine bu sıkıntıları yansıtmamaya çalıştılar. Ancak tüm üreticiler dünya genelindeki bu sıkıntıların ne zaman, nasıl çözüleceğine ilişkin tam bir öngörüye sahip olmadığından net bir görüşten ziyade, çabalarının bu krizi iyi yönde yönetmek şeklinde olacağına ilişkin beyanlar verdiler.

İhracat arttı.

Dolar fırladı, dolar düştü, Merkez Bankası piyasaya dolar sürdü, TL mevduata dolar artışına ilişkin fark garantisi verildi, dolar durdu.

İhracata dayalı ekonomik büyüme söylemleri her zamanki gibi birilerinin elindeki en büyük koz oldu. 215 milyar dolara ulaşan 2021 ihracat rakamları Devletin Orta Vadeli Programında önümüzdeki yıl için 230 milyar dolar olarak hedeflendi.

İhracat arttı.

Bu arada ihracatın önemli bir kısmının AB ülkelerine gerçekleştiğini yineleyecek olursak - ki rakamlara göre ticaret hacminin en yüksek olduğu ülkeler; Almanya, ABD, Fransa ve Hollanda – ve bu ülkelerin Türkiye’de yatırım gerçekleştiren ülkelerin başında geldiğini ve ihracatın yanında ithalatın da bu ülkelerden yoğun olarak gerçekleştiğinin altını çizerek belirtmek gerekir ki Avrupa’ya açılan kapı, ithalat ve ihracatın ana noktası Kapıkule’de 90 saat bekleyen araç kuyrukları oluştu.

İhracat arttı… Ekonomi şahlandı!

Ama kapı tıkalı. Uzun kuyruklar bitmiyor;  trafik akmıyor, yürümüyor; mal bekliyor, müşteri bekliyor, ihracat bekliyor… Ekonomi şahlanıyor!

Yani yukarıda yazdıklarımı siz toparlayın ne anladıysanız bende de o var!

2022 için ne dileyim bilemedim!

Sağlık dileyelim o zaman; hem akıl hem beden sağlığı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Kamyonum