MENÜ
İstanbul 24°
Kamyonum
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
seyit usta, römork, treyler, üst yapı,
kamyoon, nakliye, taşımacılık
Orta Koridor’da Kritik Kararlar!
Yakın Plan
11 Nisan 2023 Salı 16:28

Orta Koridor’da Kritik Kararlar!

Türkiye'den başlayıp Orta Asya üzerinden Çin'e uzanacak Trans-Hazar Uluslararası Doğu-Batı Ulaşım Koridoru'nun (Orta Koridor) geliştirilmesi ve ticari, lojistik potansiyelin artırılması amacıyla Azerbaycan, Türkiye, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan, Tacikistan ve Gürcistan bir araya gelerek karalar almaya ve görüşmeye devam ediyor. Son olarak Kazakistan Cumhurbaşkanı ve Azerbaycan Cumhurbaşkanının görüşmesine ve yakın dönemdeki gelişmelere dair detaylar haberimizde.

Orta Koridoru Geliştirmede Yol Haritaları

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in, Türkiye'den başlayıp Orta Asya üzerinden Çin'e uzanacak Orta Koridoru geliştirmeye yönelik yol haritasının etkin bir şekilde uygulanması ve güzergahın kapasitesinin tam kullanılması konusunda mutabık kaldığı açıklandı. İki ülkenin Cumhurbaşkanları; ekonomi, ticaret, ulaştırma ve enerji alanlarında ilişkileri geliştirme konularını ele aldıklarını belirtti.

Tokayev, Kazakistan ile Azerbaycan arasındaki ticaret potansiyeline işaret ederek, "İthalat ve ihracat ürün yelpazesini daha da genişletmek için etkin önlemler alma konusunda mutabık kaldık." diye konuştu.

Hazar Denizi üzerinden komşu oldukları Azerbaycan ile Trans Hazar Uluslararası Ulaşım Güzergahının (Orta Koridor) kapasitesini tam kullanmanın önemli olduğuna dikkat çektiklerini kaydeden Tokayev, "2022-2027 dönemi için Orta Koridoru Geliştirme Yol Haritasının etkin bir şekilde uygulanması da büyük önem taşıyor. Bu koridora artan ilgiden tam olarak yararlanma ve üçüncü ülkeleri altyapı geliştirmeye dahil etmenin önemli olduğu konusunda anlaştık." dedi. Görüşmede, bu koridorun tarihi İpek Yolu'nun canlandırılması projesinin en önemli bileşenlerinden biri olduğuna dikkat çekildi.

Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan ve Gürcistan dışişleri ve ulaştırma bakanları, Orta Koridoru geliştirmek için 2022-2027 dönemi yol haritasını imzaladı.

Demiryolu Yatırımları Artıyor!

Birkaç gün önce ise Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, "Türk Demiryolu Sektöründe İntermodal Taşımacılık Hizmetlerinin Güçlendirilmesi Projesi'nin açılış toplantısında demiryolunun taşımalardaki payını artıracaklarını vurguladı ve, "Bundan sonrası için de artan çevresel kaygılar, düşük emisyon hedefleri ve Türkiye'nin Orta Koridor üzerine olan stratejik hedefleri doğrultusunda demiryolu yatırımlarına daha da ağırlık vereceğiz." şeklinde konuştu.

Transit Gümrük Operasyonlarında ‘Tek Pencere’ İlkesi

Geçtiğimiz ay; Azerbaycan, Türkiye, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan, Tacikistan ve Gürcistan'ın gümrük makamları yöneticileri Bakü'de bir araya geldi. Toplantıda, Trans-Hazar Uluslararası Doğu-Batı Ulaşım Koridoru'ndaki (Orta Koridor) transit gümrük operasyonlarının 'tek pencere' ilkesine dayalı olarak basitleştirilmesi projesi ele alındı.

Gümrük makamları yetkililerinin Trans-Hazar Uluslararası Doğu-Batı Ulaşım Koridoru'nda 'tek pencere' ilkesine dayalı basitleştirilmiş transit operasyonların geliştirilmesi ve hayata geçirilmesine ilişkin Eylem Planı'nı kabul ettikleri aktarıldı.

 

 

 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Copyright © 2024 Kamyonum