MENÜ
İstanbul 15°
Kamyonum
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
seyit usta, römork, treyler, üst yapı,
Mersin Limanı ya da Lojistiğin Başkenti
Mustafa İmrak
YAZARLAR
25 Mayıs 2022 Çarşamba

Mersin Limanı ya da Lojistiğin Başkenti

Bir süredir basın kuruluşları Mersin’de Yalınayak’ta kurduğumuz lojistik üssü vesilesiyle Mersin’in sektördeki konumunu bizlere soruyor. Açıkçası mesleğin her kademesinde ve alanında emek vermiş biri olarak meslek hayatımın her döneminde Mersin’in alanımızla ilgili olan muazzam yerini vurgulamışımdır. Şimdi öncelikle Mersin’de neler yaptığımızı anlattıktan sonra Mersin konusuna girelim.

Kurulduğumuz ilk günden bu yana yenilikleri gören ve geleceğe uygun bir bakış açısıyla kurumsal adımlar atıyoruz. Mersin Yalınayak’ta faaliyete açacağımız lojistik üssü de bu anlayışla kuruldu. Dünyanın her tarafıyla bağı olan bir firma olarak hem çok geniş bir merkeze ihtiyacımız vardı. Çalışanlarımızın sosyal yaşam alanları dahil her türlü tesisin yer aldığı lojistik üs birçok yönüyle öncü olma sıfatını hak ediyor. Alanla ilgili akademi çevreleri dahil farklı meslek grupları deneyimlerimizden faydalanma yoluna gidiyor ki bu bizim için gurur verici bir durum.  

Gelelim Mersin Limanı’nın önemine….

Mersin Limanı sadece Türkiye’nin değil; Ortadoğu, Balkanlar hatta Kafkas ülkeleri için hayati değer ve önemdedir. Türkiye’nin lojistik başkentidir. Ülkemizin yakın coğrafyalarla kurduğu ilişkiler açısından da kıymetli. Herkes Mersin’e sabahtan akşama kadar bir kimlik biçmeye çalışır; ama bence tartışmaya gerek yok: Mersin merkezi liman ve etrafında büyüyen bir kenttir ve “Liman Kent” olmak Mersin’in asıl kimliğidir. Limanın varlığı, inşaat, hizmet gibi sektörlerin gelişimine ebelik yapmıştır. Hatta 1992’de üniversite açılmasını dahi bununla değerlendirmek lazım.

Bir kentin ekonomik olarak kimliğini doğru tespit ettikten sonra, bunun üzerinden kent örülür. Mersin’in liman eksenli gelişiminin durmayacağı bir gerçek ise, bu güzide kentimizi geleceğe hazırlarken bu yönü gözetmek gerek.

Öncelikle kentin girişinde bu özelliği vurgulayacak görsel bir ürüne ihtiyaç var. Kenti yönetenler bununla ilgili yarışmalar dahil, çeşitli projeler geliştirebilir.

Bir diğer yanı kentimizde bulunan üniversiteler ve sektör işbirliğinin geliştirilmesi. Bu konu ayrı bir yazıda ele alınacak kadar kapsamlı ama şimdilik şunu söyleyelim: Mersin’de üniversitelerin öncülüğünde sektörün deneyimlerini içeren dijital ve basılı bir kitaplık acilen oluşturulmalı. Bu konuyu ayrı bir başlık olarak şimdilik burada bırakalım.

STK’lerin ve yerel yönetimlerin sektörle ilgili seminer, zirve gerçekleştirmek adına gayretlerini görüyoruz. Bu etkinlikler lise dengi okullarda yaygınlaştırılsa geleceğin güvencesi gençler kent kimliği hakkında erken ve zamanında bir bilince ulaşmış olur.

Özetle, Mersin Türkiye’nin lojistik başkentidir ve kentin bu kimliğinin gelişmesi için çaba sarf etmek gerekir.

 

 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Kamyonum