TREYLER İçin Geleceğin Trendleri TREDER Zirvesinde Tartışıldı
Otonom, bağlanabilen, çevre dostu, ileri teknoloji ile üretilen araçlar treyler sektörünün gelecekteki üretimine de ışık tutacak.
Son yıllarda hızla yükselen üretim trendi ile 60 bin adetlere ulaşan treyler üretiminin 30 binlere yaklaşan ve 800 milyon dolar, yan sanayisi ile 1,2 milyar dolara ulaşan ihracat rakamları ile göz dolduran bir sektör olduğuna vurgu yapılırken; üretimin % 60’nın Treder üyeleri tarafından gerçekleştirildiğinin de altı çizildi.
Üretimi ile Avrupa’da 2. sıraya yerleşen Türk üreticisinin gelecekteki hedefinin küresel pazardan en az % 2 pay almak olduğu ayrıca belirtildi.
Treyler üretiminde; genel üretim süreçlerinde hızla yaygınlaşmaya başlayan robot ile üretim en çok ilgi çeken başlıklardan biriydi. 280 saatte yapılan üretimi 40 saate indiren teknoloji ile, zamandan, insan gücünden ve maliyetten büyük tasarruf sağlayan robot teknolojisinin kaliteyi de garantilemesi de bu tür üretime hızlı bir geçişin sinyalini de vermiş oldu.
Yetişmiş teknik eleman ihtiyacı ve Ar-Ge konusu tartışılan bir diğer başlık oldu. Bu doğrultuda teknik liselerin artırılması ve bu liselerde okumanın özendirilmesi ile Ar-Ge yatırımlarına gerekli önem ve özenin gösterilmesinin de altı çizildi.
Geleceğin ürünlerinin; fosil yakıtlardan arınmış ve ağır yüklere meydan okuyan ürünler olacağı ve hızla gelişen lojistik sektörüne paralel olarak artan treyler ihtiyaçları için ana hedefin Türkiye’ nin üretim üssü haline getirilmesi olduğunun ve Orta Koridor, Barış Koridoru, Zengezur Geçidi ve Global Gate gibi bir çok alternatif koridorların tümünde Türkiye’nin merkezde olmasının da iyi değerlendirilmesi gerektiği bir çok konuşmacı tarafından ifade edildi. Tüm gün süren zirve; konuşmacılar ve panelistlere plaket takdimi ve 2 dönem başarı ile Derneği yöneten ve artan üye sayıları ile birlikte gerçekleştirdiği faaliyetlerle sektöre büyük katkı sağlayan Yalçın Şentürk’e teşekkürle sonlandı.