MENÜ
İstanbul 24°
Kamyonum
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
seyit usta, römork, treyler, üst yapı,
kamyoon, nakliye, taşımacılık
Lojistik Sektörü Olarak, Sektörün Tüm Paydaşları İle Birlikte Bir Afet Planlaması Yapmalıyız
Yakın Plan
22 Şubat 2023 Çarşamba 11:32

Lojistik Sektörü Olarak, Sektörün Tüm Paydaşları İle Birlikte Bir Afet Planlaması Yapmalıyız

Deprem kuşağı üzerinde yer alan ve tarih boyunca birçok kez büyük ve yıkıcı depremlerin yaşandığı bir coğrafyada doğaya karşı yaşam mücadelesi veriyoruz. İnsanlık tarihi boyunca doğa ile verilen bu mücadele, insanlar arasındaki tüm farklılıkların üzerinde ele alınması gereken bir konudur.

Felaket anında tüm farklılıkları, tüm tartışmaları, tüm düşmanlıkları unutup, felaket yaşanan bölgeye yardımcı olabilmek için insanların seferber olması, doğal felaketlerin insanların ortak sorunu olduğuna dair toplumlar nezdinde bir farkındalık olduğunu göstermektedir. Doğal felaketler ile mücadelede insanlığın ortak birikiminden yararlanmak oldukça önemlidir. Aynı felekatler farklı coğrafyalarda farklı nedenler ve etkiler ile ortaya çıkmaktadır. Yaşanan felaketler içerisinde insanlığa olumsuz etkisi en az olanlar, nedenleri ve sonuçları ile incelenerek, olası sonraki felaketler için öğretici dersler çıkarılmalıdır.Doğal felaketler ile mücadelede geçmişte yaşanan felaketlerin nedenlerini tespit edip, zararını en aza indirmek ve felaket sonrası yapılacakların belirlenmesi açısından öğretici bir fonksiyonalitesi vardır. Afet lojistiğinde Prof.Dr. Mehmet Tanyaş hocamızın dediği gibi 3 temel konu vardır.Yardım malzemesi ihtiyaçlarının belirlenmesi, tedarik edilmesi ve ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması. Bu konular üzerine yapılacak her çalışmaya katkı sağlamak isteriz.

“Çok Büyük Bir Felaket Yaşamış Olmak, Yaşanacağı Bilinen Daha Büyük Bir Felaketin Yaşanmaması İçin Ders Olmadı”

17 Ağustos 1999’da binlerce insanımızın vefat ettiği yıkıcı bir deprem yaşadık. Aslında bildiğimiz ama hep gözardı ettiğimiz deprem gerçeği, tüm şiddeti ile hayatımıza girdi. Olayın sıcaklığı ile takip eden yıllarda deprem riskine karşı birtakım aksiyonlar alındı. Ancak konjonktörel gelişmeler sonucu, doğa ile verilen mücadele, insanların birbirleri ile verdiği mücadelenin gerisinde kaldı. Yaşadığımız son felakette görüyoruz ki; çok büyük bir felaket yaşamış olmak, yaşanacağı bilinen daha büyük bir felaketin yaşanmaması için ders olmamıştı. Öncesi ve sonrası ile aynı ihmaller, aynı hatalar, aynı sorunlar, aynı problemler…

“En Acil ve Önemli Konular; İletişim ve Afet Lojistiğidir”

Felaketlerin etkilerinin en aza indirgenmesi konusunda önleyici tedbirler, devletin ilgili otoritelerinin etki ve yetki alanında olan konulardır.Ümid ediyoruz en kısa zamanda bu önleyici tedbirlere yönelik ciddi adımlar atılır. Doğal afetler coğrafyasında yaşayan bir toplum olarak, olası doğal felaketlere karşı hazırlıklı olmalıyız. Olası bir afet durumunda, iletişimden koordinasyona kadar afet sonrasında desteğine ihtiyaç duyulan tüm paydaşlar AFAD koordinasyonunda hazır olmalıdır.  Yaşanan felaketler sonrası görüyoruz ki, çözüm üretilmesi gereken en acil ve önemli konular; iletişim ve afet lojistiğidir. Felaketler sonrası ihtiyaç duyulan malzemelerin tedarik edilmesi, bölgeye ulaştırılması, depolanması ve ihtiyaç sahiplerine dağıtılması konusunda büyük zafiyetler olduğunu gördük. Bir tarafta bölgeye yardım götürmek için gönüllü olan tır sahiplerine diğer tarafta ihtiyaç malzemelerini tedarik eden fakat ulaştırma imkanı olmayan kurum, kuruluş, şirketlere şahit olduk. Bu noktada, LojiPark olarak gönüllü olarak devreye girdik. Afet bölgesine gitmeye hazır yükleri dijital platformumuzda yayınlayarak, portföyümüzdeki 7.000 araca ilettik. Bölgedeki STK’ların neredeyse hepsiyle bireysel iletişimler kurduk. Sürecin gizli kahramanlarından biri olan tır şoförü abilerimiz ile görüşerek ihtiyaç malzemelerinin bölgeye ulaştırılması için 350 civarı tırı organize ettik.

“Lojistik Sektörü Olarak, Sektörün Tüm Paydaşları İle Birlikte Bir Afet Planlaması Yapmalıyız”

Lojistik sektörü olarak, sektörün tüm paydaşları ile birlikte bir afet planlaması yapmalıyız. Afet sonrası kullanılacak bölgesel depolar belirlenmeli, afet sonrasında görev alabilecek gönüllü araç portföyü oluşturulmalı, uçtan uca bölgesel bazda koordinasyonu yönetecek gönüllü yöneticiler tespit edilmeli ve tüm iletişim şeması tanımlanmalıdır. Olası bir felaket durumunda kimin ne yapacağı ve nasıl yapacağı açık ve net olur ise felaket sonrası daha kısa sürede daha büyük bir oranda toparlanma olacaktır. Yaşadığımız deprem felaketinde hayatlarını kaybedenlere Allah’tan rahmet, milletimize başsağlığı ve yaralananlara acil şifalar diliyorum.

Samet Avcı

LojiPark Operasyon Müdürü

 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Copyright © 2024 Kamyonum