MENÜ
İstanbul 24°
Kamyonum
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
seyit usta, römork, treyler, üst yapı,
kamyoon, nakliye, taşımacılık
Liman ve lojistik sektörü Aliağa’da buluştu
Haberler
11 Kasım 2013 Pazartesi 16:26

Liman ve lojistik sektörü Aliağa’da buluştu

Aliağa Uluslararası Liman Yönetimi ve Lojistik zirvesi Ak Parti İzmir milletvekili İrfan İşbilen, İzmir Vali Yardımcısı Erdoğan Özdemir, Ailağa Kaymakamı Bayram Yılmaz, Aliağa Belediye Başkanı Ömer Turgut Oğuz’un da katılımıyla Ailağa Ticaret Odasında yapıldı.

Zirvenin açılış konuşmasını, Aliağa Ticaret Odası yönetim Kurulu Başkanı Adnan Saka yaptı. Konuşmasına misafirleri selamlayarak başlayan Adnan Saka: Çandarlı Limanının temelinin atıldığını ve rıhtımının 1000 metrelik bir kısmının tamamlandığını, bölgede mevcut olan ve yapılmakta olan limanlar göz önüne alındığında önemli bir potansiyeli olduğunu belirtti. Saka konuşmasına şöyle devam etti:

Para olduktan sonra mümkün ama esas olan işletmedir

 “ Hepimizin bildiği bir gerçek var binaları ve kurumları yapmak para olduktan sonra mümkün ama esas olan işletmedir. İşletmeyi nasıl yapacağımızı bilmemiz lazım. Eğitimi ona göre hazırlamamız, insanları ona göre , kalitesini ona göre yapmamız lazım diye düşündüm. Bu konudaki gerçekleri görerek ileriye dönük ne yapacağımızı bilmek amacıyla, böyle bir toplantı düzenledik. Çünkü şu anda yaşadığımız, bize gelen bir çok şikayetler oluyor; mesela, gümrükçü arkadaşların ve limancı arkadaşların bildiği bir konumuz var, ben bu şikayeti bir İspanyol ithalatçı-ihracatçısından dinledim. Aliağa limanına konteyner indirdiğim zaman İzmir’e indirdiğim konteynerden 100 dolar daha fazla ödemem gerekiyor. Bu nedenle ben Aliağa limanına gelmek istemiyorum’ dedi. Biz bu konuyu gümrük müdürlüğümüz ve bakanlığımızla görüştük.

Bildiğiniz gibi nakliye sisteminde 50 km. üstünde teminatlı araç lazım, teminatlı araç bedeli fazla bakanlığımızdaki görüşmeler sonrasında, teminatlı araç sayısı artırıldı başka iyileştirmeler yapıldı ama bunların hepsinin uzmanlar tarafından incelenmesi lazım, bizler bu işin uzmanı değiliz. Ben ticaret odasını yöneten kişi olarak bölgemdeki sorunlara cevap aramaya, bölgemdeki sorunları gidermeye çalışıyorum. Çözüm önerileri için ben sözü uzmanlarına bırakmak istiyorum. Geldiğiniz, katıldığınız için hepinize teşekkür ediyorum. İnşallah hepimize hayırlı olur.”

 Açılış konuşmalarında 2. olarak söz alan İMEAK DTO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, ülke limanlarının durumu ile bölge limanları ve sorunları-çözüm önerileri hakkında bilgi aktardı.

Türkiye Liman İşletmecileri Derneği 56 üyeye sahip

3. olarak kürsüye gelen Türklim Genel Sekreteri İrfan Bilgin: Öncelikle Türk limancıları adına ilki yapılan bu zirvede yer aldığımı bildirmekten mutluluk duyduğunu söyleyerek sözlerine başladı . Bilgin Konuşmasına derneğiyle ilgili bilgiler vererek şöyle devam etti “Türkiye Liman İşletmecileri Derneği 56 üyeye sahip bir dernektir. Bu 56 üye, Türkiye’nin elleçlenen konteynırın % 87 sini, Genel kargonun da % 76’sını elleçliyor. Derneğimiz aynı zamanda Avrupa özel liman işletmecilerinin de bir üyesidir. Dolayısıyla Avrupa Birliğindeki gelişmeleri, üyelerimize aktarıp paralelde hareket etmeye çabalıyoruz. Derneğimizin en önemli faaliyetlerinden bir tanesi, nitelikli personel yetiştirmektir.

Elleçlemede aslan payı Marmara bölgesinde

Bu mesleki yeterli eleman yetiştirmek için 2 sene önce bir Avrupa Birliği projesine başvurarak oradan aldığımız 225 bin eurohibe yardımı ile mesleki yeterlilik belirleme ve mesleki belgelendirme merkezi olma yolunda çalışmalara başladık. 2012 yılında üyelerimizden aldığımız rakamlara göre, 7 milyon 230 bin 385 TEU’luk konteyner elleçlendi. Konteynır’dan örnek veriyoruz, konteynır daha kolay, genel kargo da konteynıra paralel olarak gidiyor, o nedenle limanlardaki elleçleme işlemleri olarak genel kargo ve konteynır mütalaa edebiliriz.

 Elleçlemede aslan payı Marmara bölgesinde % 64 ile, ondan sonra Akdeniz Bölgesi geliyor % 20 ile daha sonra Ege bölgesi % 15 ile maalesef Karadeniz Bölgesi % 1 ile. Geçmiş yıllara bakıldığında da bölgeler arası stabil bir dağılım olduğu anlaşılıyor. Konteynerin artışı son 4 yıla bakıldığında % 17 olarak gözüküyor, ancak son 10 yıla bakıldığında % 12- 13 civarında, bu dünya ortalamasının üzerinde bir rakam. Dünya ortalaması son krizde çok düşmesine rağmen hala % 9 lar da seyrediyor.

 Ege bölgesine geldiğimizde ise bu artışın % 5 seviyesinde olduğunu görüyoruz 2009 yılı itibari ile. Dolayısıyla 2012 de gerçekleştirilen 1 milyon 134 TEU rakamını baz aldığımızda bizim 2008 yılında yaptığımız 2023 vizyonu çalışmasında 2023 hedeflerini ortaya koyduğumuzda 2012 deki hedefin 1 milyon 433 bin olduğunu belirlemiştik. Şimdi mevcut rakamı 2015 ve 1023 e götürdüğümüzde 2023 te ortalama 3 binTEU’ luk konteyner elleçlenmesi hedefleniyor, Ekonomide büyük dalgalanmalar olmasa. Ancak hali hazırda İzmir limanı 8 bin TEU gübre ve Nemport’un 400 bin TEU luk kapasiteleri var, toplam 1 milyon 600 bin bir kapasite mevcut. Fakat planlamalara baktığımızda İzmir limanı 2.5 milyon TEU çıkması hedeflenmişti, Ege gübrenin 600 bin TEU’ luk gelişme hedefi var.

Yeni yapılacak Petkim’in 1 milyon 100 bin TEU olduğu ve Çandarlı limanında 4milyon TEU olacak

Yeni yapılacak Petkim’in 1 milyon 100 bin TEU olduğu ve Çandarlı limanında 4milyon TEU olduğunu göz önüne aldığımızda toplamda 8 milyon 600 binlik bir kapasite olacağı gözüküyor. B u durumda ilerde arz ve talep konusunda büyük bir farklılık olacağı ortaya çıkıyor. İdarenin son zamanlarda aldığı karar ve uygulama ile özel sektör limanlarının genişlemelerine zorunluluk olmadıkça müsaade edilmiyor, edilmeyecek. Ancak takdir edersiniz özel sektör işletmeleri büyük sermaye gücüne sahip değil. Özel sektör muhakkak ilk adımla başlıyor ve sonra yatırımını geliştiriyor.Bir taraftan da gemilerin büyümesi maliyeti düşürmek için gemilerin büyümesi söz konusu. Bu gemileri kabul edecek limanlar lazım. Biz iskelelerimizi büyütmek zorundayız özel sektör olarak. Kamu bunu engeller duruma gelirse özel sektör büyüyemez hale geliyor.Kamu tarafından bu konuyu irdelemesi ve büyüme konusundaki engellemeyi ve özel sektörün büyüme taleplerinin yerine getirilmesini bekliyoruz. Zirvenin hayırlı olmasını diliyor, sevgi ve saygılar sunuyorum”. dedi

UTİKAT Başkanı Turgut Erkeskin, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Başkanlığı, Deniz İçsular Düzenleme Genel Müdür Yardımcısı Turgay Kaya ve İzmir Milletvekili İlhan İşbilen’ in konuşmalarıyla açılış konuşmaları sona erdi.

Düzenlenen liman yönetimi ve işletmeciliği panelinde: Ulaştırma Denizcilik Ve Haberleşme Bakanlığı Deniz ve İçsular Düzenleme Genel Müdürlüğü İşletmeler ve Gemi Sicil Daire Başkanı Nihat Asan “liman işletmeciliği mevzuatı ve uygulamaları”, Nemport Liman İşletmeleri A.Ş. genel müdürü Oğuz Tümiş “limanlarda konteyner taşımacılığı ve işleyişi”, Ege Gübre Sanayi A.Ş Genel müdür yardımcısı Usluhan Algür “sıvı ve genel yükler mevzuatı ve uygulamaları”, Mersin Uluslararası Limanı genel müdürü İsmail Hakkı Taş “Türkiye konteynır liman stratejileri”, D.E.Ü Denizcilik Fakültesi Dekan yardımcısı Doç. Dr. Selçuk Naz “petrol terminalleri tasarımı ve gemi manevra sahaları”, DEÜ Öğretim Üyesi Yardımcı Doç Dr. Çimen Karataş Çetin “Limanlarda örgütsel Etkililik” konulu sunumlar yaptılar.

Lojistik süreçler ve yönetimi konulu ikinci panelde, D.E.Ü. Denizcilik Fakültesi Dekan yardımcısı Doç. Dr. Durmuş Ali Deveci “liman ve lojistik entegrasyonu”, Yeditepe Üniversitesi Öğretim Görevlisi Atilla Yıldıztekin “2023 hedeflerimizde lojistik köyler ve limanlarımız” . Bremenport GmbH &Go.kg Stefan Faerber “lojistiğin stratejik gelişimi ve yönetimi”. Gediz Üniversitesi M.Y.O Öğretim görevlisi Ahmet Özken “gümrüklerde işleyiş, gümrüğün önemi “konularında sunum yaptılar.

Kaynak: www.denizhaber.com

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Copyright © 2024 Kamyonum