Aliağa, denizcilikte büyüyor
Kentteki 7 iskeleden Yılda 54 milyon ton elleçlemenin (yükleme boşaltma) yapıldığı Aliağa’da denizcilik ve liman işletmeciliği hızla gelişiyor. Yılda 5 bin geminin giriş çıkış yaptığı Aliağa’da 2012 rakamlarına göre yılda 10 Milyar 790 milyon 602 bin 966 USD değerinde ihracat yapılıyor. Sektörün durumu, Aliağa’daki sektörel potansiyeller ve bu potansiyelin geliştirilmesi için yapılacaklar Zirvede ele alınacak.
Sektörel kurumların iş birliğiyle gerçekleşecek
T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı İç Sular Genel Müdürlüğü, TURKLİM(Türkiye Liman İşletmecileri Derneği), UTİKAD(Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği) ve Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi’nin desteğiyle gerçekleşecek olan 1. Uluslararası Liman Yönetimi ve Lojistik Zirvesi’ne yoğun bir katılım olması bekleniyor.
Aliağa Ticaret Odası (ALTO) Başkanı Adnan Saka, Zirvede,; konteyner taşımacılığı, liman yönetimi konusunda mevzuatlar, liman ve lojistik entegrasyonu, operasyonel faaliyetler, lojistik köyler, Avrupa’dan lojistik köy örnekleri ve yönetim biçimleri, Aliağa bir lojistik köy olarak planlanmalı mı? gibi konuların da detayları ile aktarılacağını belirtti.
Zirveye ulusal ve uluslar arası katılım olacak
ALTO’da gerçekleşecek olan zirveye, ilçede yer alan özel liman işletmeleri başta olmak üzere yurtiçi ve yurtdışından katılım olacak. Akademisyenlerin katılımları ile yönlendireceği zirvede lojistik konularda da Almanya’nın Hamburg ve Bremen eyaletlerinde bulunan lojistik köylerden gelecek olan lojistik köy heyetleri açıklamalarda bulunacak.
Adnan Saka; ‘liman ve lojistik gelişmelere dikkat çekmek istiyoruz’
Aliağa’nın daha planlı gelişmesi ve ilçenin uluslararası bilinirliğinin artması için daha önce 1. ve 2. Uluslararası Aliağa Demir Çelik Zirvelerini gerçekleştirdiklerini anımsatan ALTO Başkanı Adnan Saka, liman ve lojistik konulara da dikkat çekmek için bu zirveyi planladıklarını ifade etti.
Uluslararası organizasyonların önemine dikkat çeken Başkan Saka; “Aliağa’daki liman yönetimi ve deniz ticaretindeki gelişmeler sadece İzmir için değil, Türkiye için çok önemli. Bu sürecin doğru yönetilmesi gerekiyor. Bu konuda sektörün tüm bileşenlerini buluşturarak bu konuda gelişim dinamiklerini masaya yatıracağız. Daha önce Yurtdışı organizasyonlarında bizlere destek olan EBY Summit CEO’su Yaşar Şuşek’in de girişimleri ile 1. ve 2. Uluslararası Demir Çelik Zirvelerini gerçekleştirdik. Bu zirvelerde en az 10 farklı ülkenin demir çelik sektörü liderlerini üyelerimizle ve ülkemizin dört bir yanından gelen firmalarla bir araya getirdik. İkili görüşmeler yapmalarını sağladık ve böylelikle ticari bağlar kurduklarını öğrendik. Bunların mutluluğunu yaşıyoruz. 9 Kasım 2013 tarihinde Odamızda gerçekleştireceğimiz zirvede de benzer hedeflerimiz bulunuyor. Üyelerimizin destekleriyle amacımıza ulaşacağımızı düşünüyoruz” dedi.