MENÜ
İstanbul 24°
Kamyonum
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
seyit usta, römork, treyler, üst yapı,
kamyoon, nakliye, taşımacılık
Geleceğin Lojistiği Zirvesi Sona Erdi
Lojistik
9 Ekim 2018 Salı 16:14

Geleceğin Lojistiği Zirvesi Sona Erdi

UTİKAD tarafından düzenlenen Geleceğin Lojistiği Zirvesi lojistik sektörünü ve iş dünyasını bir araya getirdi. Endüstri 4.0, Blockchain, Dijitalleşme, Gelecek Senaryoları gibi kavramların lojistik ekseninde ele alındığı zirvenin son oturumu UTİKAD Genel Müdürü Cavit Uğur tarafından gerçekleştirildi.

Lojistik sektöründeki 24 yıllık kariyerinin ardından 7 yıldır UTİKAD İcra Kurulu’nun yöneticiliğini yürüten UTİKAD Genel Müdürü Cavit Uğur, sunumunda dijitalleşmenin lojistik sektörüne etkilerini keyifli bir sunum ile katılımcılarla paylaştı.

 

Sunumuna dünyadaki pek çok şey gibi forwarderlik mesleğinin de hızla değiştiğinin altını çizerek başlayan UTİKAD Genel Müdürü Cavit Uğur, “Öncelikle belirtmek isterim ki; forwarder olmaktan her zaman büyük mutluluk duydum ve duyuyorum. Bir dünya insanı olarak mesleğim sayesinde dünyanın farklı yerlerini ziyaret etme ve bu yerlerde dostlar edinme şansını yakaladım. Ancak kabul etmek gerekir ki mesleğimiz hızla değişiyor. Kimileri artık forwarderlık mesleği öldü, yeni teknolojilerle birlikte bu meslek ortadan kalkacak diyor. Kimileri aksi görüşte. Teknoloji gelişiyor, sarsıyor, büküyor, dönüştürüyor, eski kapıları kaparken bambaşka yeni pencereler açıyor. Ben de bu değişimin forwarderların geleceğini nasıl etkileyeceğini ve geleceğin forwarderlarının kimler olacağını kendi bakış açımla sizlere aktarmak istiyorum” diye konuştu.

Forwarderlığın Geçmişi 19. Yüzyıla Dayanıyor

Cavit Uğur, öncelikle Forwarderlık mesleğinin nasıl ortaya çıktığına değindi ve katılımcılar ile şu bilgileri paylaştı:

“19. yüzyılın başlarındaki yeni icatlar sonrasında demiryolu ve buharlı gemilerle daha güvenli taşımacılığın ortaya çıkması Avrupa ile Kuzey Amerika arasındaki ticaretin gelişmesine neden oldu ve buharlı gemilerle birlikte İngiltere ve Avrupa’dan pek çok insan da Amerika’ya göç etmeye başladı. İşte bu zamanlarda Amerika’ya giden gemilere binmek üzere, Londra’daki hanlarda ve otellerde konaklayan yolcuların şahsi eşyalarını depolayan, koruyan ve daha sonra da bu eşyaları Amerika’ya göçen kişinin vardığı noktaya gönderen hancıların, dünyanın ilk uluslararası freight forwarderları olduğu düşünülmektedir. Elbette zamanla sadece bu işe soyunan girişimciler çıkmaya başlamıştır. Nitekim 1836’da İngiltere’de kurulan Thomas Meadows and Company Limited of London, England firmasının, erken dönem freight forwarder firmalarından biri olduğu kayıtlara geçmiştir. 1850’lerin başlarında, yani yaklaşık 170 yıl önce freight forwarding firmalarının da kayıtlarını içeren ilk Lloyd’s Loading List yayınlanmıştır ve bu listeler bugün binlerce limana yük gönderen forwarder, NVOCC, gemi armatörleri ve acentelerinin listelerini yayınlamaya devam etmektedir.

“Mesleğimiz 200 Yıldır Gelişmelere Paralel Olarak Var Olmaya Devam Ediyor”

Elbette bu freight forwarderların gönderdiği yükleri karşılayan ve Amerika’ya göç etmiş kişilerin bulunduğu yerlere teslim eden karşı tarafta temsilcileri yani acenteleri de vardı. Nitekim western filmlerinde bile bu işletmelerin tabelalarını görmemiz mümkündür. Yani 19. yüzyılın başlarında forwarderlar vardı ve şirketleşmeye başlamışlardı. O günden bu yana yani 200 yıldır mesleğimiz dünyadaki gelişmelere ve dönüşümlere paralel olarak var olmaya devam etti.”

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Copyright © 2024 Kamyonum