MENÜ
İstanbul 15°
Kamyonum
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
seyit usta, römork, treyler, üst yapı,
filo kiralama, estepe,
Türkiye’de Tersine Lojistik Uygulama Girişimleri
Dr. Deniz YILDIZ
YAZARLAR
2 Mart 2021 Salı

Türkiye’de Tersine Lojistik Uygulama Girişimleri

Lojistik, işletmeler için değer yaratan temel kavramlardan birisidir. Buna ek olarak tersine lojistikte günümüzde önemli kavramlardan birisidir.  İşletmeler, tersine lojistik faaliyetleri ile kaynakların sürdürülebilirliği ve tasarruf avantajı sağlanmaktadır. Tersine lojistik; hammadde, yarı mamul ya da kullanılmış ürünlerin tüketildiği son noktadan, üretiminin yapıldığı başlangıç noktasına doğru her türlü ürün, hizmet veya bilgi akışını kapsamaktadır. Tersine lojistik; kullanılmış ya da ömrünü tamamlamış ürünlerin yeniden kaynak olarak kullanılabileceği gibi, geri dönüşümü mümkün olmayan atıklarından bertaraf edilmesini içermektedir. Aynı zamanda müşterilerin satın aldıkları ürünler hakkında olumlu olumsuz her türlü fikirleri de yine tersine lojistik unsurlarındandır.

Ürünlerin geri dönüştürülmesi kadar, ürünlerin daha üretim aşamasındayken doğaya dost ürünler olarak üretilmesi de önemlidir. Doğaya dost ürünler üretimi yeşil lojistik olarak adlandırılmaktadır. Günümüzde çevreye verilen önemin artması ile tersine lojistik ve yeşil lojistik kavramlarının önemi de artmıştır. Dünyada tersine lojistik uygulamaları hızla artarken Türkiye’de bu konuya oldukça önem vermeye başlamıştır.

Türkiye’deki tersine lojistik uygulama örneklerinin başında, “Sıfır Atık”, “Mavi Deniz” gibi projeler yer almaktadır. Aynı şekilde Cif’ten “Temizken Güzel” projesi ile Kadıköy, Eminönü ve Karaköy sahillerinde denizin yüzey atıklarını toplamak için 20 “Cifçöpkapan” yerleştirmiştir. Bu proje ile temiz, bakımlı ve düzenli yerlerin insanları mutlu ettiği düşüncesinden yola çıkarak şehirlerin, sokakların atıklarının toplanması için güzel bir girişim başlatmıştır. Aynı zamanda Arçelik’in “Büyük Değişim Kampanyası” ile birlikte beyaz eşyaların markası ve türü ne olursa olsun, çevreye dost yeni beyaz eşyalar ile dönüştürülmesi desteklenmektedir. Arçelik’in bu uygulaması ile birlikte, eskiyen eşyaların toplanarak geri kazanımı sağlanırken, aynı zamanda doğa dostu ürünler ile çevreye zarar en aza indirilmektedir. İşletmelerin yeşil lojistiğe verdiklerin önemin artması gerekmektedir. Ürünlere daha üretim aşamasında doğaya dost, yeşil ürünler olarak üretilmesi işletmelerin temel sosyal sorumluluklarından olmalıdır.

Öğr. Gör. Dr. Deniz YILDIZ

 

 

 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Kamyonum